" Kleine reacties zeggen meer dan woorden“ werd al ooit gezegd door een ervaren persoon. Voilà, hier komt er een schoon voorbeeld van.
Jonas Geirnaert, bekend van de cabaretgroep Neveneffecten, Kabouter Wesley, Willy’s en Marjetten en zelfs Basta, serveert ons een buitengewone comedy geschikt voor mensen van alle leeftijden. Zijn prijs op het filmfestival van Cannes in 2004 is blijkbaar knap verdiend. Op het eerste gezicht en gehoor geeft de titel ‘Flatlife’ nogal wat ideeën en interpretaties in iemand zijn gedachten. Maar het vierkant tussen de appartementen geeft dan al een wat mager idee van wat er nog gaat komen. Benieuwd ben je dan naar wat er uit de vier kamers komt.
De muziek is erin geslaagd om een komische, aangename sfeer weer te geven. Muziek is eigenlijk geen geschikt woord daarvoor want het zijn de klanken die gebruikt zijn - dezelfde tikkende geluiden doorheen de film- die voor een lachwekkend effect zorgen. Wat er zeker ook is als je het leven in een appartement van buitenaf bekijkt. De enige geluiden blijven hetzelfde, maar maken het alles behalve moeilijk te verstaan wat Jonas Geirnart ermee bedoelt. De kleurige ‘Simpsonachtige’ tekeningen beelden een verrassende wereld uit op zich.
We zien de vier merkwaardige karakters. Eén schilder met veel doorzettingsvermogen aangezien telkens hij zijn kunstwerken wil ophangen, de technische meneer - die een verdieping lager woont - al zijn borstel in zijn hand heeft om op het plafond te kloppen zodat het schilderij valt en breekt. Ernaast woont een gehuwd paar op pensioen dat nogal veel tijd aan hun kaartjesspel besteedt. En als ze daar niet mee bezig zijn, gaat de opmerkelijk kale meneer direct naar zijn televisie. Blijkt dat hij het signaal deelt met ‘meneer technisch’ van beneden. En dan komen de klanken terug wanneer ze allebei voor het signaal op hun televisie kloppen. Echt hilarisch. Maar nog lolliger is hoe ze hun in brand gevlogen televisies uit hun ramen gooien, alleen landen die op een auto die trampolines vervoert. De gepensioneerde vrouw is met haar was bezig wanneer haar wasmachine een technisch foutje heeft, en natuurlijk, ‘meneer technisch’ wordt gehaald om een handje te helpen.
De moraal van het verhaal: de vier stereotype personages zijn uiteraard zeer afhankelijk van elkaar, ook al blijkt dat sommigen van hen zich daar niet bewust van zijn. En wat nog ‘plezant’ is, de kunstenaar gaat toch een borstel vragen bij ‘meneer technisch’ om het gebroken schilderij op te rapen, ook al wilde hij het juist breken – met opzet. Van televisie kijken tot een schilderij ophangen, voor ieder personage heeft deze allerdaagse activiteit een interessant gevolg. En niet alleen voor hen, zelfs voor vogels, mensen aan het werk op straat en een panda die ertussen geraakt. In het oog springend is hoe sommige personages eigenlijk weten wat hun daden zullen veroorzaken aan hun buur. Toch blijven ze het doen (misschien voor het plezier).
Zeer opvallend ook zijn de verschillende karakteristieken van de personages. ‘Meneer technisch’, die eerder interesse voor programma’s over ruimtevaart had, terwijl de kaartspelende man naar natuurdocumentaires keek. Het geeft kort weer hoe ieder individu uniek en anders is, wat de wereld flink mooi maakt. Er valt ook een sterke eigenschap te zien bij de kunstschilder: doorzettingsvermogen. Hoeveel ‘meneer technisch’ ook lastig blijft doen, toch blijft de schilder doorwerken.
Deze korte animatiefilm van tien minuten zegt veel in weinig tijd. Binnen een klein vierkant beeldt Jonas Geirnart een wereld vol gebeurtenissen uit die de bewoners beleven. Hij heeft er een sluwe ‘twist’ van gemaakt ten opzichte van de normale stijl en traditie voor komedies. Hij gebruikt een zeer opvallende techniek, die echt eigenaardig is.
Woon je zelf in een appartement? Misschien herken je jezelf in dit kort filmpje. Of wil je het amusante leven van die vierkant eens beleven? Dit is zeker een aanrader voor je dagelijks lach. Wie weet, misschien heeft jouw dagelijks gewoonte een vicieuze cirkel/vierkant van gevolgen voor jouw buur, mannen die op straat werken (en dieren).
Nozizwe Dube
Geen opmerkingen:
Een reactie posten